Bradicardie sinusală – Puls Mic

Bradicardia sinusală poate fi definită ca un ritm sinusal cu o frecvență cardiacă de repaus de 60 de bătăi pe minut sau mai puțin. Cu toate acestea, câțiva pacienți sunt de fapt simptomatici doar când ritmul cardiac scade la mai puțin de 50 de batai pe minut. Potențialul de acțiune responsabil pentru acest ritm apare din nodul sinusal și cauzează o undă P pe ECG-ul de suprafață care este normal atât în ceea ce privește amplitudinea, cât și vectorul electric. Prezența bradicardiei sinusale în sine nu cauzează o schimbare în complexul QRS și în cadrul undei T. Frecvența bradicardiei sinusale nu este cunoscută, având în vedere că majoritatea cazurilor reprezintă variante normale. Deși incidenta sindromului de sinus bolnav (sick sinus syndrome) este necunoscută în populația generală, la pacienții cardiaci s-a estimat că este de 3 la 5000.

Fiziopatologia bradicardiei sinusale

Fiziopatologia bradicardiei sinusale depinde de cauza care stă la baza acesteia. În mod obișnuit, bradicardia sinusală este o constatare accidentală la indivizi sănătoși, în special la adulții tineri, sportivi sau pacienți care dorm. Alte cauze de bradicardie sinusală sunt legate de creșterea tonusului vagal.

Cauzele fiziologice ale tonusului vagal crescut includ bradicardia observată la sportivi. Cauzele patologice includ, dar nu se limitează la, infarct miocardic de perete inferior, expunere toxică, tulburări electrolitice, infecții, apnee în somn, efecte medicamentoase, hipoglicemie, hipotiroidism și presiune intracraniană crescută.
Bradicardia sinusală poate fi, de asemenea, cauzată de sindromul sinusului bolnav, care implică o disfuncție a capacității nodului sinusal de a genera sau transmite un potențial de acțiune la atriu. Sindromul sinusal bolnav include o varietate de tulburări și procese patologice care sunt grupate într-un sindrom clinic. Sindromul include semne și simptome legate de hipoperfuzia cerebrală în asociere cu bradicardie sinusală, stop sinusal, bloc sinoatrial (SA), hipersensibilitate carotidiana sau episoade alternante de bradicardie și tahicardie.
Sindromul sinusului bolnav apare cel mai frecvent la pacienții vârstnici cu boală cardiovasculară concomitentă și are o evolutie imprevizibila.

Cauzele bradicardiei sinusale includ următoarele:
– Una dintre cele mai frecvente cauze patologice ale bradicardiei sinusale simptomatice este sindromul sinusului bolnav;
– Cele mai frecvente medicamente responsabile includ dozele terapeutice și supradozele glicozidelor digitalice, beta-blocantelor și agenților de blocare a canalelor de calciu;
– Alte medicamente din sfera cardiaca mai puțin frecvent implicate includ medicamente antiaritmice de clasă I și amiodarona;
– O varietate largă de alte medicamente și toxine au fost raportate ca provocând bradicardie, incluzând litiu, paclitaxel, toluen, dimetilsulfoxid (DMSO), acetilcolină oftalmică topică, fentanil, alfentanil, sufentanil, rezerpină și clonidină.
– Bradicardia sinusală poate fi observată la hipotermie, hipoglicemie și apnee în somn;
– Mai puțin frecvent, nodul sinusal poate fi afectat ca urmare a difteriei, a febrei reumatice sau a miocarditei virale.

Bradicardia sinusală este cel mai adesea asimptomatică. Cu toate acestea, simptomele pot include următoarele, atunci când este severa: sincopă, ameţeală, slăbiciune, dureri în piept, dificultăți de respirație, intoleranța la efort.

Analizele de laborator pot fi utile dacă se consideră că etiologia bradicardiei este legată de electroliți, droguri sau toxine. În cazul sindromului sinusului bolnav, analizele de laborator de rutină sunt rareori de valoare specifică.

Dacă pacientul este simptomatic și aceasta este prezentarea inițială, analizele vir include următoarele:
– Nivelul electroliților;
– Nivelul glucozei;
– Nivelul calciului;
– Nivelul de magneziu;
– Testele funcției tiroidiene;
– Examen toxicologic
– Troponina

Tratament bradicardie sinusala

Îngrijirea în UPU trebuie să asigure rapid stabilitatea stării pacientului. Aceasta este urmată de o investigație a cauzei care stă la baza bradicardiei. Pacienții aflați în stare instabilă pot necesita intubare endotraheală imediată și o stimulare transcutanată sau transvenoasa. Pacienții trebuie să aibă monitorizare cardiacă continuă și acces intravenos. La pacienții stabili hemodinamic, atenția trebuie îndreptată către cauza principală a bradicardiei. În sindromul sinusului bolnav, abordările de terapie medicamentoasă au fost relativ dezamăgitoare. În timp ce atropina a ajutat tranzitoriu in cazul unor pacienți, majoritatea pacienților necesită în cele din urmă plasarea unui stimulator cardiac.

La pacienții cu bradicardie sinusală secundară utilizării terapeutice a digitalei, a beta-blocantelor sau a blocantelor de canale de calciu, întreruperea medicamentului, împreună cu observația monitorizată, sunt adesea tot ceea ce este necesar. Ocazional, este necesara atropina intravenos și stimulare temporară. Tratamentul bradicardiei postinfecțioase necesită de obicei o stimulare permanentă.

Măsurile de reîncălzire și de susținere sunt bazele terapiei la pacientii cu hipotermie.

Apneea de somn este de obicei tratată prin pierderea în greutate, ventilatie cu presiune pozitiva a căilor respiratorii pe cale nazală nazală (BiPAP) și, ocazional, o intervenție chirurgicală.

RECOMAND:

Puneti o intrebare

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.