Insuficienta venoasa cronica – cauze, simptome, complicatii, tratament

Valve venoase incontinente
Valve venoase incontinente

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune cauzata de o disfunctie a sistemului venos superficial sau profund sau ambele. Disfunctia este data de incontinenta valvulelor venoase asociata sau nu cu o obstructie venoasa.

Varicele sunt o cauza a insuficientei venoase profunde si sunt caracterizate printr-o dilatare patologica a uneia sau mai multor vene superficiale. Varicele afecteaza 30-60% din populatia generala.

Factorii favorizanti sunt reprezentati de: varsta (prevalenta creste odata cu varsta), obezitatea, sarcina, efectul contraceptivelor si a tratamentului de substitutie hormonala este controversat, genetica. Intoarcerea sangelui venos este ajutata de continenta valvulelor venoase, de presiunea arterelor adiacente, de pompa musculara, apasarea boltei piciorului, presiunea negativa toracica data de respiratie. In cazul varicelor exista o incontinenta/distrugere a valvulelor cu stagnarea sangelui, dilatatie venoasa si ulterior tromboza cu agravarea incontinentei (se distrug valvulele). Local se va activa un proces inflamator.

Varicele, cel mai frecvent, sunt esentiale si afecteaza femeia. Varicele secundare apar postflebitic prin distrugerea sistemului valvular, pot fi congenitale (agenezie de vene profunde), pot fi de asemenea datorate unei compresii pelvine de tip tumoral.

Aspect varice
Aspect varice

Semne si simptome: jena (varicele sunt inestetice), senzatie de greutate, de apasare, de oboseala in ortostatism. Sindromul picioarelor nelinistite: furnicaturi la nivelul gambelor care determina pacientul sa le miste pentru ca acestea sa dispara. Mialgiile de efort pot apare in cadrul unei claudicatii venoase (fenomen destul de rar ce apare la cateva saptamani dupa o tromboza venoasa).

La examenul fizic vor fi inspectate varicele si anume dimensiunea, numarul, localizarea acestora. Local poate fi prezent un edem nespecific, dar care este corelat de obicei cu senzatie de picioare grele. Poate fi agravat de o insuficienta limfatica asociata. Evaluarea incontinentei valvulare se face prin tehnica Schwartz (transmiterea vibratiei de-a lungul unui traiect varicos), proba Trendelenburg (proba garoului – daca dupa strangerea garoului la trecerea din pozitie sezanda in ortostatism venele raman goale, iar la indepartatea garoului acestea se umplu atunci se poate trage concluzia ca valvulele sunt incontinente). Se vor palpa si pulsurile arteriale distale.

Examinarea varicelor se completeaza cu realizarea unei ecografii Doppler a membrelor inferioare (preoperator, prescleroza, daca este prezent un ulcer, confirmarea unei tromboze).

Complicatii

Flebita superficiala – durere, roseata la nivelul unui pachet venos indurat. Ecografia Doppler ca confirma localizarea superficiala, iar tratamentul va consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene local sau oral si folosirea de comprese cu alcool.

Ruptura varicelor cu hemoragie – membrul respectiv va fi ridicat in sus si va fi aplicat un pansament compresiv.

Complicatii la nivelul pielii: eczema cu prurit (leziune rosiatica cu scuame care devine zemuinda la aplicarea de topice locale), dermita ocra (colorare bruna a pielii), atrofia alba Kilian (reflecta zone nevascularizate), varicozitati (dilatari ale plexului venos sub-papilar), hipodermita cronica (pielea gambei inferioare este indurata, indolora, mai ales perimaleolar si este datorata unei inflamatii prelungite a grasimii subtegumentare), ulcerul varicos (unic, mare, neted, de obicei localizat la maleola interna, nu doare).

Stripping Vena Safena
Stripping Vena Safena

Tratament insuficienta venoasa cronica – varice

Masuri generale: vor fi corectati factorii favorizanti (scadere in greutate, se evita un ortostatism prelungit, se evita contraceptivele), va fi reluat mersul pe jos, inainte de ridicarea din pat se va realiza contentia elastica (ciorap sau benzi), se va realiza vaccinul antitetanic.

Tratament medical: venotonice (putin eficiente, se administreaza in caz de senzatie de picioare grele, dureri si picioare nelinistite), benzi de contentie, crenoterapie (cure termale), varicele pot fi sclerozate cu agenti fizici sau cu laserul.

Tratament chirurgical: stripping de vena safena interna cu ligaturarea croselor safene si a perforantelor, anticoagulare preventiva preoperatorie.

RECOMAND:

Puneti o intrebare

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.