Rolul inhibitorului de SGLT2 în insuficiența cardiacă – dapagliflozin, empagliflozin

Inhibitorii de SGLT2 (Sodium-Glucose Cotransporter 2) au devenit din ce în ce mai relevanți în tratarea insuficienței cardiace și a altor afecțiuni cardiovasculare. Iată câteva aspecte ale rolului acestor inhibitori în contextul insuficienței cardiace:

Diureză Osmotică și Reducerea Volumului Plasmatic:

  • Inhibitorii de SGLT2 acționează la nivelul rinichilor, blocând reabsorbția glucozei și a sodiului. Aceasta duce la o diureză osmotică, reducând volumul plasmatic și presiunea în vasele de sânge, ceea ce poate avea beneficii în insuficiența cardiacă.

Scăderea Mortalității și a Evenimentelor Cardiovasculare:

  • Studii clinice, cum ar fi EMPA-REG OUTCOME și DECLARE-TIMI 58, au demonstrat că inhibitorii de SGLT2 reduc riscul de mortalitate cardiovasculară și de evenimente majore cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat și, în unele cazuri, și la cei fără diabet.

Ameliorarea Funcției Cardiace:

  • Se pare că inhibitorii de SGLT2 au efecte benefice directe asupra miocardului, îmbunătățind funcția cardiacă independent de acțiunea lor diuretică. Aceasta include reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Controlul Glicemiei și Pierderea în Greutate:

  • Deși inițial dezvoltați pentru controlul glicemiei în diabet, inhibitorii de SGLT2 au și un impact benefic asupra metabolismului glucidic. Pierderea în greutate asociată cu acești inhibitori poate avea beneficii adiționale în managementul insuficienței cardiace.

Reducerea Riscului de Spitalizare din Cauza Insuficienței Cardiace:

  • Studiile clinice au evidențiat o scădere semnificativă a riscului de spitalizare din cauza insuficienței cardiace la pacienții tratați cu inhibitori de SGLT2.

Este important de menționat că, deși acești inhibitori oferă beneficii considerabile, tratamentul trebuie individualizat, iar deciziile terapeutice ar trebui luate în urma consultării cu un medic, având în vedere caracteristicile specifice ale fiecărui pacient.

RECOMAND:

Puneti o intrebare

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.