Ficatul produce lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscute și ca „colesterol rău”, ca parte a rolului său în reglarea transportului de grăsimi și colesterol în organism. LDL este unul dintre tipurile de lipoproteine care transportă colesterolul și alte grăsimi (lipide) de la ficat către celulele care au nevoie de acestea pentru diverse funcții, cum ar fi formarea membranelor celulare și producerea hormonilor.
Iată de ce ficatul produce LDL colesterol:
1. Transportul colesterolului: Ficatul sintetizează colesterolul, care este esențial pentru structura membranelor celulare, producția de hormoni și digestia grăsimilor. LDL acționează ca un transportor, ducând colesterolul de la ficat la celulele din organism. Fără LDL, celulele nu ar primi suficient colesterol pentru aceste funcții vitale.
2. Stocarea energiei: Particulele de LDL transportă și trigliceride, un tip de grăsime care poate fi stocată și utilizată ca sursă de energie de către celulele corpului. LDL asigură că țesuturile primesc grăsimile de care au nevoie pentru producerea de energie, mai ales atunci când aportul alimentar de grăsimi este redus.
3. Echilibru și reglare: Ficatul reglează nivelul colesterolului din sânge prin producerea de LDL și prin eliminarea excesului de colesterol din sânge, convertindu-l în acizi biliari care sunt folosiți pentru digestie și apoi excretați. Acest echilibru poate fi perturbat de factori precum dieta, genetica și stilul de viață, ceea ce duce la creșterea nivelului de LDL, care este asociată cu bolile cardiovasculare.