Testul de efort cardiovascular este o investigatie folosita pentru evaluarea functiei cardiace. Poate releva existenta unei afectiuni coronariene, inaparenta pe o electrocardiograma (EKG) de repaus. In timpul efortului fizic nevoia de oxigen a miocardului (muschiul inimii) este crescuta. In cazul in care exista o ingustare a arterelor coronariene (vasele inimii), in timpul efortului fizic nevoia crescuta de oxigen poate determina aparitia de simptome si modificari EKG, care sa sugereze existenta unei afectiuni coronariene.
Se recomanda ca pacientii sa fie imbracati si incaltati comod, deoarece urmeaza sa depuna un efort fizic moderat. Testul se incepe prin masurarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectueaza o electrocardiograma de repaus. Apoi se aplica pe corp sase pana la doisprezece electrozi, care sunt conectati la un aparat EKG si un calculator, ce monitorizeaza si inregistreaza activitatea electrica a cordului. Cel testat va trebui sa pedaleze pe o bicicleta asemanatoare cu cea obisnuita, urmand un anumit protocol, care presupune cresterea in trepte a rezistentei la pedalat, fiecare treapta a cate 30 W avand durata de 3 minute. Obisnuit se utilizeaza 3 trepte sau atingerea unei frecvente cardiace maxime. La sfârşitul fiecărei trepte de efort se măsoară frecvenţa cardiacă, tensiunea arteriala şi se înregistrează un traseu ECG. Intregul test de efort dureaza intre 15 si 30 de minute.
Testul de efort cardiovascular este oprit atunci cand pacientul resimte dureri in piept, dificultate la respiratie, palpitatii (aritmii), ameteli sau cand inregistrarea EKG arata modificari semnificative pentru o afectiune coronariana. De asemenea, testul mai poate fi oprit atunci cand cel testat nu mai poate rezista la cresterea efortului, in ciuda lipsei modificarilor EKG sau a simptomelor sugestive.
Interpretarea testului ia in considerare mai multe criterii: clinice, electrocardiografice, hemodinamice. In urma rezultatelor testului de efort, medicul cardiolog poate stabili un diagnostic si va face recomandari in privinta tratamentului si a altor investigatii necesare (coronarografie, etc.).
Pregatire pacient
Spuneti medicului dumneavoastra daca:
• luati orice fel de medicamente, inclusiv cele pentru disfunctii erectile (precum Viagra);
• sunteti alergic la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
• aveti probleme de coagulare sau luati anticoagulante;
• aveti probleme articulare si nu puteti face efort fizic;
• sunteti insarcinata.
Contraindicatii pentru testul de efort cardiovascular
Testul de efort nu este indicat in afectiuni severe cardiace sau ale altor organe (de exemplu bolile pulmonare), hipertensiune arteriala severa necontrolata terapeutic, anemie, infectii acute, etc. Testul de efort nu este util atunci cand pe electrocardiograma de repaus apar modificari care nu permit interpretarea testului ( de pilda in blocul de ramura stanga) sau cand pacientul nu poate face efort ( arteriopatie periferica, artroza, etc.).
Testarea la efort poate avea o serie de complicatii cardiace sau non-cardiace, rar intalnite in practica curenta. Analiza unui numar foarte mare de teste, a aratat o mortalitate de 0,5 la 10.000 de teste efectuate. Complicatiile cardiace, intalnite cu o frecventa de 2,3-4,8‱, sunt reprezentate, in ordine descrescatoare, de: hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca acuta, ritmuri cardiace rare (in special cand cauza este boala cardiaca ischemica), tahiaritmii ventriculare si sindroame coronariene acute. Oricare din aceste complicatii este o indicatie de oprire imediata a testului si de instituire a tratamentului adecvat, inclusiv defibrilare electrica sau alte manevre de resuscitare.
Este recomandat sa nu faceti baie sau dus fierbinte cel putin o ora dupa test.
Bună ziua Dl Doctor de doua zile am o durere în piept în partea stingă nu am alte sintome durere se resimte în diferite părți în piept sting si nu știu de la ce va rog îmi puteți spune despre ce poate fi cauza mulțumesc mult
Am 44 ani
Buna seara.
Mi s-a recomandat un test de efort din cauza unor dureri in piept si a unor modificari EKG.
Am insa o nelamurire.Doamna doctor care m-a programat pentru testul de efort mi-a spus ca sa fiu pregatita ,daca testul nu iese bine o sa trebuiasca sa-mi injecteze in vena o substanta radioactiva.
Pentru ce se injecteaza aceasta substanta ?
Nu este periculoasa?
Multumesc