Stenoza mitrala – simptome, cauze, tratament

Prin stenoza mitrala se intelege stanjenirea trecerii sangelui din Atriul Stang spre Ventriculul Stang in timpul diastolei(intre batai) ventriculare ca urmare a modificarii apartului valvular mitral, cu reducerea orificiului mitral.

Cauze. Reprezinta una dintre bolile valvulare cel mai frecvent intalnita, avand ca etiologie predominanta cardita reumatismala. Cauze rare care duc la stenoza mitrala sunt: stenoza mitrala congenitala, mixomul atrial, endocardita cu vegetatii, calcificarea inelului si a cuspelor mitrale la persoane in varsta. Asocierea stenozei mitrala cu defect atrial septal se intalneste in sindromul Lutembacher.

Tabloul Clinic. Pacientii raman asimptomatici o perioada lunga de timp, pana la constiuirea unei stenoze stranse. Primul semn care apare este dispneea(respiratia dificila), precipitata de stres, infectii, sarcina, emotii sau palpitatiile prin instalarea fibrilatiei atriale paroxistice. In stadii avansate pacientii sunt astenici, cu scadere ponderala, dispnee de repaus, edeme pulmonare in evolutie, hepatomegalie, turgescenta jugularelor, puls neregulat, edeme periferice.

Diagnosticul Clinic si Paraclinic. Stetacustica stenozei mitrale este caracteristica orientand diagnosticul si primele investigatii. Electrocardiograma. Ritm sinusal sau fibrilatie atriala in stadii avansate. Unda P mitrala, ax QRS orientat la dreapta prin hipertrofia de VD. Radiografia cardiotoracica. Largirea Atriului Stang, staza pulmonara venoasa, largirea Ventriculului Drept si Atriului Drept in forme avansate. Liniile Kerley, umbre liniare perpendiculare pe pleura bazala, apar datorita fibrozei si stazei limfatice odata cu cresterea presiunii capilare pulmonare. Examenul Ecocardiografic. Are o valoare deosebita prin informatiile aduse, in aprecierea severitatii bolii. De rutina se incepe cu ecocardiografie transtoracica care ne aduce date despre aparatul valvular mitral si cord in general. Cateterismul cardiac. Se face de rutina la toti pacientii peste 45 de ani pentru excluderea bolii coronarienie si la cei cu fatori de risc cardiovascular (diabet zaharat, hipertensiune, hiperlipoproteinemii, fumat) indiferent de varsta.

Evolutia naturala. Stenoza mitrala, a fost caracterizata ca o boala, progresiva de a lungul multor ani cu perioade de compensare, urmata apoi de decompensare accelerata spre ultimii ani de evolutie si spre deces in lipsa tratamentului chirurgical. In cazul pacientilor asimptomatici, supravetuirea la 10 ani este de 80%, fara progresarea simptomelor la
aproximativ 60% dintre pacienti. Odata ce simptomele apar, supravetuirea la 15 ani se reduce la 15 pana la 1% . Prezenta hipertensiunii pulmonare severe, scade sansa supravetuirii sub 3 ani. Decesul acestor pacienti se produce prin embolii cerebrale, infectii, insuficenta cardiaca globala progresiva.

Tratamentul Medical. Importanta este profilaxia primara a carditei reumatismale care in tarile vestice aproape a fost eradicata, iar la noi introdusa mai tarziu inca ofera o patologie consistenta. Odata pus diagnosticul de stenoza mitrala, tratamentul medical se indreapta spre prevenirea unor complicatii specifice; embolia cerebrala, in cazul aparitiei fibrilatiei atriale, tratament anticoagulant, antiaritmic, inotrop, diuretic. Profilaxia endocarditei bateriene la pacientii cunoscuti cu stenoza mitrala care fac tratamente stomatologice, ginecologice sau au infectii intercurente.

Tratamentul Chirurgical. Scopul interventiei chirurgicale este indepartarea obstacolului realizat de aparatul mitral fie prin procedee de plastie chirurgicala sau prin inlocuirea valvei sever modificate.

Primeste Noutățile











MONITORIZEAZA TENSIUNEA ARTERIALA

Un comentariu la „Stenoza mitrala – simptome, cauze, tratament”

  1. este foarte important sa fim informati. ar fi bine sa fim informati si despre cardiologia din Romania, unde si care sunt doctorii buni, capabili de interventii cu grad mare de dificultate. nu e foarte sanatos sa fii bolnav in Romania, ca a zic asa, mai ales de inima. am avut de-a face cu spitalele si doctorii din Bucuresti si sincer am fost tare dezamagit. norocul meu a fost sa am un prieten la Brasov care mi-a zis de un spital privat nou, Clinicco. poate ca daca nu ma duceam la ei,nu mai puteam sa scriu acum, aici

    Răspunde

Puneti o intrebare

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.