Angina pectorala se defineste de catre bolnav ca si o durere in piept, fie in mijlocul pieptului (retrosternal), fie in dreptul inimii (precordial).
Angina pectorala tipica se datoreaza inprincipal ingustarii vaselor de sange care hranesc inima prin depozite de grasime pe interiorul lumenului (placi de aterom). Angina Prinzmetal este o forma particulara a anginei care se datoreaza unui vasospasm pe vasele inimii (coronare). Vasospamul este o constrictie brusca a vasului care sisteaza pe o perioada scurta de tip afluxul de sange catre muschiul inimii si care din aceasta cauza doare.
Se stie despre angina vasospastica Prinzmetal ca apare de obicei la persoanele mai tinere nu este asociata cu factori de risc ca diabetul, dar are o stransa legatura cu fumatul, nicotina favorizanta aparitia spasmelor pe coronare (reduce eliberarea de oxid nitric care este un dilatator al coronarelor).
Simptome de angina Prinzmetal:
Principalul simptom in angina vasospatica este durerea in mijlocul peptului sau in zona inimii. Durerea in piept apare in repaus, nu dupa efort (ca in angina pectorala tipica), debuteaza de obicei in a doua parte a noptii (orar fix) si dureaza pana in 30 de minute.
Durerea din angina Prinzmetal cedeaza la administrarea de nitroglicerina sublinguala, iar spasmele pe coronare se pot asocia si cu spasme pe alte artere mici ale corpului. Pot sa apara deci concomitent cu angina dureri de cap (migrene) sau fenomene Raynaud.
Angina pectorala Prinzmetal nu este o boala de neglijat datorita posibilelor sale complicatii precum sincope (episoade de pierdere a cunostiintei), aritmii (extrasistole ventriculare, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara, bloc atrioventricular chair moarte subita cardiaca).
Diagnosticul in angina prinzmetal se stabileste in urma anamnezei, examenului obiectiv efectuate de medicul specialist cardiolog dar si prin paraclinice precum: ECG in timpul durerii, Holter ECK, teste de provocare ale spasmului coronarian cu ergonovina, prin hiperventilatie, cu acetilcolina.
La o eventual coronarografie se pot evidentia de artere epicardice normale la stenoze arteriale proximale sau leziunu de ateromatoza (depunere de placi de aterom pe interiorul vaselor) in stadiile incipiente (reduc diametru cu 30-50%).
Angina Prinzmetal –tratament:
Tratamentul in angina vasospastica consta intr-o prima etapa obligatorie in oprirea fumatului.
Pentru stabilirea unui tratament eficace si corect consultul cu un medic specilist/primar cardiolog este necesar.
Ca si medicamente in tratamentul anginei pectorale Prinzmetal se indica nitratii (ca si nitroglicerina) pentru remiterea episodului dureros) si tratament de lunga durata cu blocanti de calciu, inlocuiti cu alte clase de medicamente doar in cazul nonresponsivitatii (cu IECA, antiaritmice). Beta-blocantele sunt contraindicate ca si terapie unica in angina pectorala Prinzmetal, dar se pot folosi in asociere la pacientii cu leziuni importante pe coronare.
Tratamentul poate dura de la un an pana la toata viata in functie de diminuarea ratei de aparitie a spasmelor.